Χολοκυστεκτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης λόγω παρουσίας χολόλιθων που προκαλούν χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα. Κατά την επέμβαση αποκολλάται η χοληδόχος κύστη από την κάτω επιφάνεια του συκωτιού, αφού πρώτα απολινωθούν ο κυστικός πόρος και τα αγγεία της κύστεως. Στη συνέχεια αφαιρείται η χοληδόχος κύστη μέσω της οπής του ομφαλού.

Η χολοκυστεκτομή διενεργείται λαπαροσκοπικά, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να γίνει με ανοιχτή επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή απαιτεί έμπειρο χειρουργό λόγω του κινδύνου τραυματισμού του χοληδόχου πόρου.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο Χειρουργός μέσα από 4 πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών στην επιφάνεια της κοιλίας, εισάγει τη λαπαροσκοπική κάμερα και ειδικά μικροεργαλεία. Κατά την επέμβαση διαχωρίζει την χοληδόχο κύστη από τους γύρο ιστούς και την αφαιρεί, αφού πρώτα παρασκευάσει με προσοχή τα στοιχεία της (κυστικό πόρο και κυστική αρτηρία).

Η διαμονή στην κλινική είναι μία ημέρα, εκτός από τις περιπτώσεις βαριάς οξείας χολοκυστίτιδας, εμπυήματος κ.α. όπου η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών για δύο 24ωρα. Ο ασθενής επιστρέφει σε μη χειρονακτική εργασία 4ημέρες μετά την επέμβαση.

Η ανοιχτή  χολοκυστεκτομή επιλέγεται ως τεχνική όταν ο ασθενής πάσχει από βαριές φλεγμονές, όταν έχει κίρρωση του ήπατος ή διαταραχές πήξης του αίματος όταν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες και όταν υπάρχει αντένδειξη λαπαροσκοπικής επέμβασης. Επίσης, όταν υπάρχει ήδη διαγνωσμένος καρκίνος της χοληδόχου κύστης ώστε να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός και σε όποιες άλλες περιπτώσεις κατά την κρίση  του έμπειρου χειρουργού, είναι αναγκαίο, ώστε να υπάρχει ευρύτερο οπτικό πεδίο και δυνατότητα πρόσθετων χειρισμών.