Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος στη δεξιά άνω κοιλία. Η χοληδόχος κύστη είναι η αποθήκη της χολής που χρειάζεται ο οργανισμός και την οποία παράγει το ήπαρ (συκώτι). Κατά τη διάρκεια του φαγητού ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στη χοληδόχο κύστη να απελευθερώσει  στο λεπτό έντερο τόση ποσότητα χολής όση χρειάζεται για να διενεργηθεί η πέψη του λίπους και η εξουδετέρωση των οξέων.

Εάν λόγω απόφραξης της χοληδόχου κύστης από πέτρα ή άλλη αιτία, η χολή δεν μπορεί να αποβληθεί, τότε προκαλείται υπερσυγκέντρωση, διόγκωση, ερεθισμός και φλεγμονή, κατάσταση που είναι γνωστή ως χολοκυστίτιδα.

Η χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο δεξιά ψηλά στην κοιλιά που αντανακλά και στο πίσω μέρος της πλάτης, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, έμετο, πυρετό, ασπριδερά κόπρανα, σκούρα κόκκινα ούρα και κίτρινο δέρμα (ίκτερος).

Μετά τη διάγνωση της χολοκυστίτιδας στην οξεία φάση περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή. Ακολουθεί ειδική δίαιτα και δύο μήνες μετά την οξεία φάση διενεργείται χειρουργείο για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ιδιαίτερα εάν έχει υποτροπιάσει και στο παρελθόν.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή . Γίνεται ανοιχτά και λαπαροσκοπικά, αλλά η λαπαροσκοπική επέμβαση υπερέχει ως προς το μέγεθος των τομών, τον πόνο, τις ημέρες νοσηλείας και την επάνοδο στην καθημερινότητα.

Δείτε αναλυτικά πώς διενεργείται η χολοκυστεκτομή.