Δρ. Μπασδάνης Γεώργιος, ΜD, Ph.D

Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου. Απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής το 1980 και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Α.Π.Θ. το 1985. Θέμα διδακτορικής διατριβής: «H έμμεση μεσεντεριοκοιλική αναστόμωση με αυτομόσχευμα περιτοναίου και οπισθίου πετάλου της θήκης του ορθού κοιλιακού μυός – πειραματική μελέτη».

Από το 1980 έως το 1985 συνέχισε να εργάζεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ως βοηθός και το 1985 διορίστηκε Επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για κάλυψη των αναγκών της ΜΕΘ της Κλινικής. Το 1989 διορίσθηκε λέκτορας χειρουργικής του Α.Π.Θ., το 1993 Επίκουρος Καθηγητής, το 2000 ορκίστηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2007 Τακτικός Καθηγητής της Χειρουργικής του Α.Π.Θ.

Μετεκπαιδεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στο St Mark’s Ηospital πάνω στη χειρουργική θεραπεία, κυρίως των φλεγμονωδών νοσημάτων του παχέος εντέρου, και το 1996 στη Δυτική Γερμανία στις λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις του παχέος εντέρου και στη θεραπεία της ακράτειας και της διαπρωκτικής ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής.

Έκτοτε, έχει πάνω από 50 βραχείες επισκέψεις – συμμετοχές σε course σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα ή κέντρα της Ευρώπης ή της Αμερικής, σε θέματα που άπτονται κυρίως των νοσημάτων του παχέος εντέρου και πρωκτού.

Έχει δημοσιεύσει ή ανακοινώσει πάνω από 450 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει συγγράψει 4 βιβλία με θέματα παχέος εντέρου και πρωκτού και συμμετείχε ως συγγραφέας σε άλλα 8 βιβλία. Διατέλεσε Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κατά το διάστημα 2011 – 2015 και ήταν Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου της ίδιας κλινικής από το 2001.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Γενικών Χειρουργών Ελλάδας. Επίσης, διοργανώνει ετησίως διεθνή μετεκπαιδευτικά μαθήματα advanced courses σε λαπαροσκοπική και ρομποτική γενική χειρουργική αλλά και σε συνεργασία με άλλες χειρουργικές ειδικότητες σε πτωματικούς ιστούς (International advanced course in laparoscopic and robotic surgery -hands on training in fresh frozen cadavers).

Σήμερα ασχολείται με όλη τη γκάμα της βαριάς γενικής χειρουργικής, και ιδιαίτερα με τη χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού για παθήσεις, όπως καρκίνος παχέος εντέρου και φλεγμονώδη νοσήματα, όπως νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα, αλλά και αντιμετώπιση παραεδρικών συριγγίων, ραγάδας πρωκτού και αιμορροϊδοπάθειας. Επίσης, με τη χειρουργική ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος και χειρουργική οισοφάγου, τόσο ανοικτά όσο και λαπαροσκοπικά.