Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ο σχηματισμός στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που προβάλει από το τυφλό. Η απόφραξή της εξαιτίας συγκέντρωσης κοπράνων, βλέννας ή φυτικών ινών, προκαλεί διόγκωση και σταδιακά φλεγμονή λόγω εποικισμού και πολλαπλασιασμού μικροβίων. Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι το έντονο κοιλιακό άλγος, το οποίο μπορεί να είναι εντοπισμένο στη δεξιά κάτω κοιλία ή να αρχίζει άτυπα γύρω από την περιοχή του ομφαλού και μετά από ώρες να μετακινείται προς τη δεξιά κοιλία. Μπορεί να υπάρχει ναυτία, έμετος, ανορεξία, πυρετός, διάρροια και συχνά τίθεται διαγνωστικό πρόβλημα με μία μικρή γαστρεντερίτιδα.  Ενδέχεται και οι διαγνωστικές εξετάσεις να μην επιβεβαιώσουν τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και η σημαντικότερη διάγνωση να αποτελεί η μεγάλη κλινική εμπειρία του Χειρουργού.

Η αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η επέμβαση ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή και γίνεται ανοιχτά και λαπαροσκοπικά.

Εάν η σκωληκοειδίτιδα δεν χειρουργηθεί, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί περιτονίτιδα και θάνατος από σήψη..

Περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα μπορεί να προκληθεί από διαρροή υγρού και μικροβίων στην κοιλιά από παθήσεις όπως:

Οξεία σκωληκοειδίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, οξεία απόφραξη εντέρου (ειλεός), διάτρηση εντέρου, βαρεία χολοκυστίτδα, διάτρηση έλκους στομάχου, διάτρηση 12δακτύλου, θρόμβωση μεσεντερίων αγγείων, οξεία εκκολπωματίτιδα. Επιπλέον στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί από  ρήξη ή συστροφή ωοθήκης, οξεία σαλπιγγίτιδα και εξωμήτριο κύηση.

Γενικότερα η περιτονίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του περιτοναίου, δηλαδή του υμένα (τοιχώματος) που καλύπτει τον εσωτερικό της κοιλιάς και των ενδοκοιλιακών σπλάχνων.

Εάν λόγω διαφυγής μολυσμένου υλικού εντός του περιτοναίου προκληθεί φλεγμονώδης αντίδραση, αυτή μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει ερεθισμό και μόλυνση στον περιτοναϊκό υμένα, διαταραχή της ανταλλαγής των υγρών και είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία ζωτικών οργάνων που βρίσκονται στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Η περιτονίτιδα εκδηλώνεται με οξύ, έντονο πόνο σε ένα σημείο της κοιλιάς και ταχύτατα ο πόνος επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά με επιπλέον συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων και σοκ (καταπληξία).

Στη διάγνωση από περιτονίτιδα σημαντικό ρόλο παίζει η αξονική τομογραφία κοιλίας όπου φαίνεται η ύπαρξη υγρού και αέρα μέσα στην κοιλιά.

Ο ασθενής από περιτονίτιδα πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα διότι κινδυνεύει η ζωή του. Η επέμβαση περιλαμβάνει τον πλήρη καθαρισμό της περιτοναϊκής κοιλότητας από τα τοξικά υγρά, την έκπλυση  και τον καθαρισμό όλων των οργάνων και φλεγμονωδών στοιχείων και ακολούθως τη χειρουργική αποκατάσταση του οργάνου στο οποίο αρχικά προκλήθηκε η βλάβη. Επίσης, ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση πλάσματος ή αίματος, υποστήριξη της αναπνευστικής  λειτουργίας, κ.α.

Εκτός από τη σκωληκοειδεκτομή, τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να είναι η χολοκυστεκτομή, η εκτομή πάσχοντος εντέρου, η συρραφή της διάτρησης του στομάχου, κ.α.

Τέλος, απαιτείται παροχέτευση όλων των κοιλοτήτων και ενδονοσοκομειακή μετεγχειρητική παρακολούθηση για την αποφυγή μετεγχειρητικών συλλογών ή αποστημάτων.