Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί πρώτη χειρουργική επιλογή για την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα λόγοι για τους οποίους εάν ένας έμπειρος Χειρουργός μπορεί να συστήσει την ανοιχτή σκωληκοειδεικτομή, προκειμένου να μην αναγκαστεί να μετατρέψει μια λαπαροσκοπική επέμβαση σε ανοιχτή, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία με τρεις πολύ μικρές τομές από τις οποίες εισάγεται η κάμερα και τα χειρουργικά μικροεργαλεία. Αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση, συρράπτονται οι μικρές τομές συρράπτονται οι μικρές τομές και το χειρουργείο έχει ολοκληρωθεί.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, έχει μικρότερης διάρκειας χειρουργείο και ταχύτερη ανάρρωση, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους σε 24 ώρες. Επίσης, σημαντικά μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη πιθανότητα για λοίμωξη τραύματος,  δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης, συμφύσεων, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών. Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.