Η ραγάδα συριγγίου του πρωκτού είναι από τις πλέον κοινές καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού. Προκαλείται από σχίσιμο του βλεννογόνου στην περιοχή του πρωκτού που μπορεί να είναι επιφανειακή ή να φθάσει έως και τις μυϊκές ίνες του έσω σφιγκτήρα.

Η ραγάδα δημιουργείται συνήθως από τη δίοδο σκληρών κοπράνων ή από τραυματισμό της περιοχής ή από συνεχείς διάρροιες λόγω φλεγμονώδους νοσήματος όπως η νόσος του Crohn και άλλες αιτίες.

Εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο και κάψιμο στον πρωκτό μετά την αφόδευση και συνεχίζεται έως και τις επόμενες 2-3 ώρες. Μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία, βλεννώδη έκκριση και κνησμό.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων ο ασθενής επισκέπτεται τον Χειρουργό εξειδικευμένο σε προβλήματα πρωκτού. Μετά την κλινική εξέταση ο ιατρός μπορεί να συστήσει αρχικά θεραπεία με τοπική εφαρμογή αλοιφής ή με botox τα οποία όμως μπορεί να έχουν προσωρινά αποτελέσματα ή το πρόβλημα να υποτροπιάσει.

Ο Χειρουργός, καθ. Γ. Μπασδάνης σε ασθενείς με ραγάδα συριγγίου πρωκτού που δεν αντιμετωπίστηκε συντηρητικά εφαρμόζει ως μόνιμη θεραπεία την πλάγια έσω σφιγκτηροτομή με μεγάλη επιτυχία. Η τεχνική σε έμπειρα χέρια είναι σχεδόν ανώδυνη για τον ασθενή και για την εφαρμογή της απαιτείται νοσηλεία λίγων ωρών ή το πολύ μιας ημέρας.