Η πυελική εξεντέρωση είναι μια βαριά και μεγάλης έκτασης χειρουργική επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο στην ογκολογία, χειρουργό. Εφαρμόζεται σε ασθενείς με μεγάλους διηθητικούς όγκους από καρκίνο του τραχήλου και της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, διηθητικά καρκινώματα του ορθοσιγμοειδούς, όταν οι όγκοι αυτοί δεν έχουν επεκταθεί πέραν της περιοχής της πυέλου.

Στόχος της πυελικής εξεντέρωσης δεν είναι μόνο η παράταση του προσδόκιμου ζωής, αλλά  και η αντιμετώπιση του πόνου από την απόφραξη του κατωτέρου ουροποιητικού, των εντέρων, τη νεφρική ανεπάρκεια, την αιμορραγία, τα συρίγγια και τη σήψη. Η επέμβαση γίνεται για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς

Η χειρουργική της πυελικής εξεντέρωσης

Η πυελική εξεντέρωση περιλαμβάνει τη συνολική (en block), αφαίρεση των έσω γεννητικών οργάνων στη γυναίκα, του προστάτη στον άνδρα, του ορθοσιγμοειδούς, της ουροδόχου κύστεως με την κατώτερη μοίρα των ουρητήρων, των λεμφαδένων και του πυελικού περιτοναίου.

Η πυελική εξεντέρωση μπορεί να είναι ολική ή μερική. Χειρουργεία εξεντέρωσης στη γυναίκα μπορεί να αφορούν πρόσθια, οπίσθια ή ολική εξεντέρωση. Θα μπορούσαν επίσης να είναι άνωθεν ή κάτωθεν του ανελκτήρος μυός ανάλογα με την κατανομή της νόσου. Στην «οπίσθια εξεντέρωση» διατηρούνται η κύστη και οι ουρητήρες ενώ στην «πρόσθια εξεντέρωση», διατηρείται το ορθοσιγμοειδές κόλον (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν καταλήξει στον πρωκτό).

Μετά την αφαίρεση και τον μέγιστο λεμφαδενικό καθαρισμό, στο ίδιο χειρουργείο γίνεται  μια μόνιμη αριστερά κολοστομία και αποκατάσταση της συνέχειας του κατωτέρου ουροποιητικού με διάφορες τεχνικές.