Περιεδρικό συρίγγιο

Περιεδρικό συρίγγιο ονομάζεται η δημιουργία μιας σύραγγας (οπής) που ενώνει το έντερο με το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι χειρουργική. Η  τεχνική επιλέγεται με κριτήριο τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των διαγνωστικών εξετάσεων ( Μαγνητική τομογραφία, 3D υπέρηχος)  προκειμένου να χαρτογραφηθεί η πορεία του συριγγίου,  το σημείο διάτρησης που δημιουργήθηκε το εσωτερικό στόμιο και πόσο κοντά βρίσκεται στους σφιγκτήρες, εάν υπάρχουν διακλαδώσεις, κ.α.

Αναλόγως των παραπάνω, ο εξειδικευμένος Χειρουργός εντέρου – πρωκτού, θα επιλέξει την ενδεικνυόμενη λύση προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι οριστικό χωρίς επανεμφάνιση του συριγγίου, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί είναι ο τραυματισμός των σφιγκτήρων του πρωκτού και η πρόκληση ακράτειας.

Η χειρουργική επέμβαση  αποσκοπεί στη  διάνοιξη του συριγγίου σε όλο το μήκος του, στον καθαρισμό της φλεγμονής και στον αποκλεισμό της δημιουργίας νέου χωρίς να κοπούν οι σφιγκτήρες και να δημιουργηθεί μεγάλο τραύμα.

Περιεδρικό απόστημα

Περιεδρικό απόστημα χαρακτηρίζεται η συλλογή πύου ανάμεσα σε ιστούς που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό.

Η δημιουργία ενός περιεδρικού αποστήματος μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη των πρωκτικών αδένων και των κρυπτών του Morgani στην περιοχή του πρωκτού, με αποτέλεσμα τη μικροβιακή φλεγμονή, σε τραυματισμό της περιοχής ή και σε συνδυασμό με τον ιό HPV, σε ραγάδες και θρομβωμένες αιμορροϊδες, σε άλλες λοιμώξεις, σε ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Nόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), σε εκκολπωματίτιδα, σε κακοήθη νοσήματα, ως μετεγχειρητική επιπλοκή σε άλλες επεμβάσεις στην περιοχή κ.α.

Τα περιεδρικά καθώς και όλα τα άλλα ενδοπρωκτικά αποστήματα δεν πρέπει να παραμελούνται διότι μπορεί να επεκταθούν και να δημιουργήσουν ενδοπρωκτικό συρίγγιο, να προκαλέσουν νέκρωση και απώλεια ιστών της περιοχής, βλάβη των σφιγκτήρων, συστηματική σήψη έως και θάνατο.

Τα συμπτώματα ενός περιεδρικού αποστήματος είναι κυρίως ο πόνος κατά την ψηλάφηση και το κάθισμα καθώς και ερυθρότητα στην περιοχή του πρωκτού.

Σε περίπτωση εκδήλωσης των παραπάνω συμπτωμάτων, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί για κλινικό έλεγχο ένα χειρουργό εξειδικευμένο σε προβλήματα του πρωκτού. Αναλόγως της κλινικής εξέτασης θα συστήσει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις (ορθοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση, αιματολογικές, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, Μαγνητική ή αξονική τομογραφία).

Η θεραπεία των αποστημάτων περιλαμβάνει ευρεία διάνοιξη, αφαίρεση νεκρωμάτων για αποφυγή πιθανής υποτροπής και πλύση με φυσιολογικό ορό και οξυζενέ. Σε μικρά επιφανειακά ή υποδόρια αποστήματα η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση, αλλά εάν απαιτούνται και άλλοι χειρισμοί, με γενική νάρκωση. Τα αποτελέσματα είναι οριστικά.