Ο οισοφάγος αποτελεί έναν μυϊκό σωλήνα που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Ο μυϊκός αυτός σωλήνας καλύπτεται από υπόλευκο επιθήλιο ενώ του στομάχου έχει κοκκινωπό χρώμα. Στο σημείο όπου βρίσκεται  η γαστροοισοφαγική συμβολή οι δύο τύποι επιθήλιων συναντώνται.

Όταν τα επιθήλια του κατώτερου οισοφάγου στο σημείο της γαστροοισοφαγικής συμβολής μεταλλάσσονται σε υποκόκκινα λόγω χρόνιας έκθεσης στα οξέα του στομάχου (γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση ή/ και διαφραγματοκήλη), τότε η πάθηση ονομάζεται σύνδρομο οισοφάγου Barrett .

Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί σοβαρή επιπλοκή καθώς πρόκειται για προκαρκινική αλλοίωση που οδηγεί σε κακοήθη μετάλλαξη, δηλαδή σε αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου. Η διαδικασία μετάλλαξης ξεκινά από χαμηλού βαθμού δυσπλασία, εξελίσσεται σε υψηλόβαθμη δυσπλασία και στη συνέχεια σε αδενοκαρκίνωμα.

Το κύριο αίτιο πρόκλησης του οισοφάγου Barrett, είναι η μακροχρόνια γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση και χρόνια οισοφαγίτιδα.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με γαστοσκόπηση κατά τη διάρκεια της οποίας εάν διαπιστωθούν αλλοιώσεις στο σημείο της γαστροοισοφαγικής συμβολής, τότε λαμβάνεται δείγμα για ιστολογική εξέταση.

Η επιβεβαίωση υψηλόβαθμης δυσπλασίας του οισοφάγου Barrett, οδηγεί στην ανάγκη χειρουργικής εκτομής.