Μεταστάσεις καρκίνου του ήπατος

Το ήπαρ (συκώτι) δέχεται συνεχώς μεγάλες ποσότητες φλεβικού αίματος γι΄ αυτό και αποτελεί το πιο ευπαθές σημείο για μετάσταση από άλλον πρωτοπαθή όγκο. Η συχνότερη μετάσταση είναι αυτή από τον καρκίνο του παχέος εντέρου,  από νευροενδοκρινείς όγκους στομάχου, όγκους παγκρέατος, μαστού, πνεύμονα, γυναικολογικούς καρκίνους, όγκους νεφρού και ουροδόχου κύστης.

Η διάγνωση των ηπατικών μεταστάσεων γίνεται κατά τον προγραμματισμένο έλεγχο των υπο παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών, ή από άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την πρώιμη ανίχνευση μεταστάσεων στο ήπαρ με αξονική τομογραφία άνω/κάτω κοιλίας.

Η χειρουργική αφαίρεση του ήπατος είναι εφικτή σε εκείνες τις ηπατικές μεταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αφαιρεθούν με υγιή όρια εκτομής και το εναπομείναν υγιές τμήμα του ήπατος να καλύπτει το 30% του συνόλου.

Πολύ συχνά, προκειμένου να συρρικνωθούν οι όγκοι και να καταστούν χειρουργήσιμοι ή να αφαιρεθεί μικρότερο τμήμα του ήπατος, προηγείται του Χειρουργείου η χημειοθεραπεία.

Η επέμβαση της ηπατεκτομής απαιτεί χειρουργό με μεγάλη χειρουργική εμπειρία διότι είναι διαδικασία υψηλού κινδύνου ως προς τις μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά και την επιβίωση του ασθενούς.