Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο καρκίνος πρωκτού σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με την  HPV λοίμωξη. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο σε HPV πρωκτική λοίμωξη δεν έχει αποδειχθεί ωφέλιμο. Ο ιός HPV ενοχοποιείται για:

  • 1-2% καρκίνων του παχέος εντέρου

  • 4% καρκίνων του ορθοπρωκτικού σωλήνα.

Οι ορθοπρωκτικοί ακροχορδώνες (οξυτενή κονδυλώματα – Condylomata accuminata), παρουσιάζονται στο δέρμα και στους βλενογόννους της περιοχής του πρωκτού και των δύο φύλων. Οι εξωτερικές βλάβες συνήθως υποδηλώνουν την παρουσία και εσωτερικών βλαβών, ενώ οι εσωτερικές βλάβες μπορεί να υπάρχουν χωρίς την παρουσία εξωτερικών κονδυλωμάτων.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα) της πρωκτικής χώρας, αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη και αυξημένες εκκρίσεις.

Ο ασθενής με υπόνοια HPV λοίμωξης ή με ροζ ή λευκά εξανθήματα στην περιοχή του πρωκτού που δεν υποχωρούν αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάζονται, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν δερματολόγο/αφροδισιολόγο. Ο ιατρός εάν απαιτείται, θα παραπέμψει σε Χειρουργό που είναι σκόπιμο να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις του πρωκτού.

Η HPV λοίμωξη με πρωκτικές αλλοιώσεις απαιτούν βιοψία σε περίπτωση υπόνοιας πρωκτικού καρκίνου. Η κολοστομία ή η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή ενδείκνυται σε λίγες προχωρημένες περιπτώσεις ή σε υποτροπή.