Το ήπαρ (συκώτι) μπορεί να εμφανίσει καρκίνο συνήθως λόγω κίρρωσης του ήπατος (ηπατίτιδα B και C,  μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, παχυσαρκία και τύπου 2 διαβήτης) και σπάνια λόγω κληρονομικών ασθενειών.  Οι άνδρες ασθενείς είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.

Ο πιο συχνός καρκίνος του ήπατος είναι ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος σε ποσοστό 90% και σπανίως υπάρχουν και άλλοι τύποι (αγγειοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα, χολαγγειοκαρκίνωμα). Ωστόσο, είναι συχνές οι ηπατικές μεταστάσεις που αναπτύσσονται στο ήπαρ, αλλά προέρχονται από πρωτοπαθείς όγκους σε άλλα όργανα, όπως το παχύ έντερο, το στομάχι ή οι ωοθήκες κ.α

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος είναι η αναίτια απώλεια βάρους , το αίσθημα κόπωσης ή κορεσμού, η ναυτία ή ο έμετος, ο πυρετός, η ψηλαφητή μάζα, ο πόνος στη κοιλιά ή δίπλα στη δεξιά ωμοπλάτη, η συσσώρευση υγρού στη κοιλιά, ο ίκτερος, ο κνησμός κ.α.

Η διάγνωση του καρκίνου του ήπατος γίνεται με υπερηχογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία. Εάν υπάρχει απεικονιστικό εύρημα, τότε διενεργείται βιοψία ήπατος δια λεπτής βελόνης μέσα στο χειρουργείο, προκειμένου να αποσταλεί ιστοτεμάχιο για ιστοπαθολογική εξέταση. Ακολουθεί σπινθηρογράφημα οστών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι  μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Η χειρουργική του καρκίνου του ήπατος ονομάζεται ηπατεκτομή και απαιτεί χειρουργό με μεγάλη χειρουργική εμπειρία διότι είναι διαδικασία υψηλού κινδύνου ως προς τις μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά και την επιβίωση του ασθενούς.