Το στομάχι εσωτερικά καλύπτεται από βλεννογόνο πλούσιο σε αδένες οι οποίοι παράγουν και απελευθερώνουν υγρά για την πέψη. Όταν τα κύτταρα του βλεννογόνου υποστούν μετάλλαξη, τότε πρόκειται για κακοήθη νόσο η οποία ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα  και αποτελεί το 90% των καρκίνων του στομάχου.

Άλλοι, σπάνιοι καρκίνοι του στομάχου είναι τα γαστρικά μη-Hodgkin λεμφώματα, οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού (GIST), και οι νευροενδοκρινεις όγκοι.

Για τον καρκίνο του στομάχου ενοχοποιείται κυρίως ο τρόπος ζωής και διατροφής. Προσβάλει συχνότερα τους άνδρες και τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να αφορά και σε πολύ νεότερες ηλικίες.

Ο καρκίνος του στομάχου σε αρχικά στάδια δεν προκαλεί ανησυχητικά συμπτώματα. Όταν αρχίσει να επεκτείνεται, προκαλεί ανορεξία, απροσδόκητη απώλεια βάρους, αναίτια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, δυσπεψία, πόνο στην κοιλιά, εμέτους με αίμα ή αίμα στα κόπρανα, κ.α.

Η πιο ασφαλής προληπτική εξέταση είναι η γαστροσκόπηση και η λήψη βιοψιών εάν διαγνωστεί κατά τη διαδικασία οποιοδήποτε ανησυχητικό εύρημα στο στομάχι.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου είναι πρωτίστως χειρουργική, αλλά το είδος της γαστρεκτομής που θα πραγματοποιηθεί, θα προκύψει από τις απαιτούμενες εξετάσεις τις οποίες θα συστήσει ο εξειδικευμένος στη Χειρουργική του πεπτικού, χειρουργός.

Τέτοιες διαγνωστικές εξετάσεις είναι η ακτινογραφία με βάριο (που αποτελεί διάλυμα σκιαγραφικής ουσίας) και η αξονική τομογραφία.

Η επέμβαση για τον καρκίνο του στομάχου ονομάζεται γαστρεκτομή. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία του Χειρουργού, διότι εκτός από την αφαίρεση του όγκου, εάν έχουν υποστεί διήθηση οι γειτονικοί ιστοί, θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν χωρίς επιπλοκές παρότι συνήθως βρίσκονται σε επαφή ή πολύ κοντά σε μεγάλα αγγεία. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ για τη γαστρεκτομή.