Ο πρωκτικός σωλήνας είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο περιβάλλεται από τον έσω σφιγκτήρα μυ, τον έξω σφιγκτήρα και τον ανελκτήρα μυ. Ως πρωκτικό όριο ορίζεται η δερματική περιοχή γύρω από το πρωκτικό στόμιο.

Ο καρκίνος του πρωκτού διαφοροποιείται ως προς τα αίτια που τον προκαλούν από τους υπόλοιπους καρκίνους του παχέος εντέρου. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται  στη διάδοση του ιού HPV μέσω της σεξουαλικής επαφής και αυξάνει ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια όπως και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του πέους και της στοματικής κοιλότητας  λόγω της μετάδοσης του ιού. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού τα κονδυλώματα. Σπάνια μπορεί να οφείλεται σε χρόνια φλεγμονώδη συρρίγγια.

Κάθε άτομο με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, με ενδείξεις επαφής με άτομο που μπορεί να είναι φορέας του ιού HPV, με εκροή υγρού από τον πρωκτό, με αλλαγή των συνηθειών του εντέρου και οπωσδήποτε εάν ψηλαφήσει ογκίδιο στην περιοχή του πρωκτού, ιδιαίτερα εάν είναι επώδυνο και αιμορραγεί, πρέπει να ελεγχθεί από Χειρουργό εξειδικευμένο στις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Ο Χειρουργός θα διενεργήσει πρωκτοσκόπηση και βιοψία για ιστολογική εξέταση και σταδιοποίηση σε περίπτωση που επιβεβαιώσει καρκίνο του πρωκτού. Με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα για να διακριβωθεί η έκταση της νόσου και η διείσδυση της μέσα στους σφιγκτήρες.

Εάν η νόσος είναι περιορισμένη και δεν θα προκληθεί μεγάλη βλάβη στους σφιγκτήρες διενεργείται  χειρουργική αφαίρεση του όγκου με τοπική εκτομή.

Παράλληλα μπορεί να απαιτείται συνδυασμός χειρουργικής εκτομής του όγκου με χημειο και ακτινοθεραπεία.