Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος που εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες άνω των 60 χρόνων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο καρκίνος του νεφρού έχει μεγαλύτερη συχνότητα στους καπνιστές, στους παχύσαρκους, σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε χημικά, αμίαντο και κάδμιο και σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αναλγητικών.

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται είτε σε τυχαίες διαγνωστικές εξετάσεις για άλλη αιτία, είτε σε συστηματικό έλεγχο ογκολογικού ασθενούς για τη διερεύνηση μεταστάσεων. Επίσης, διαγιγνώσκεται εάν ο όγκος παρεμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων ή προκαλεί αιμορραγία στα ούρα.

Ο όγκος των νεφρών αντιμετωπίζεται κατ΄ εξοχήν χειρουργικά καθώς οι άλλες ογκολογικές θεραπείες έχουν ισχνή ανταπόκριση.  Από το μέγεθος και το σημείο του όγκου εξαρτάται εάν θα διενεργηθεί μερική ή ριζική νεφρεκτομή, προκειμένου να διασφαλιστούν υγιή όρια εκτομής. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει και πλήρη ίαση.