Οι όγκοι του λεπτού εντέρου αποτελούν έως και το 6% των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος και συνήθως είναι καλοήθεις όπως λιπώματα, λειομυώματα, αγγειώματα και αδενώματα.

Ο καρκίνος του λεπτού εντέρου αποτελεί σχετικά σπάνιο κακοήθη όγκο. Τέτοιοι πρωτοπαθείς όγκοι είναι το αδενοκαρκίνωμα, το λειομυοσάρκωμα, ο καρκινοειδής όγκος, το λέμφωμα. Οι μεταστατικοί όγκοι προέρχονται από το παχύ έντερο, το στομάχι, τις ωοθήκες, τον μαστό, τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα μετά το φαγητό λόγω δυσκολίας διέλευσης ή απόφραξης, που συνοδεύεται από συμπτώματα ναυτίας και τάσης έμετου.

Εάν προκληθεί διάτρηση του λεπτού εντέρου, ο αιφνίδιος πόνος είναι πολύ έντονος συνοδεύεται από αιμορραγία. Εάν αυτή είναι έντονη, τότε τα κόπρανα μαυρίζουν και ο ασθενής έχει τάση λιποθυμίας, ενώ εάν η απώλεια αίματος είναι μικρή αλλά συνεχής, εκδηλώνεται σταδιακά με αναιμία και απώλεια βάρους.

Εάν οι διαγνωστικές εξετάσεις ( εξειδικευμένες εξετάσεις ούρων, αξονική τομογραφία, αγγειογραφία της μεσεντέριας αρτηρίας) επιβεβαιώσουν την ύπαρξη όγκου, η θεραπεία είναι χειρουργική.

  • Όταν οι καρκινικοί όγκοι είναι μικροί και εντοπισμένοι, μπορεί να διενεργηθεί τμηματική εκτομή.
  • Όταν ο όγκος είναι μικρός και εντοπίζεται στη σκωληκοειδή απόφυση, διενεργείται  σκωληκοειδεκτομή.
  • Όταν ο όγκος βρίσκεται στη σκωληκοειδή απόφυση αλλά έχει μεγαλώσει, τότε διενεργείται δεξιά ημικολεκτομή.
  • Όταν ο όγκος έχει μέγεθος άνω του ενός εκατοστού και έχει διηθήσει τους λεμφαδένες, διενεργείται εκτομή του εντέρου και του μεσεντερίου και λεμφαδενικός καθαρισμός.

Δείτε πως διενεργούνται από τον ιατρό οι κολεκτομές.

Εάν η νόσος είναι περιορισμένη και δεν θα προκληθεί μεγάλη βλάβη στους σφιγκτήρες διενεργείται  χειρουργική αφαίρεση του όγκου με τοπική εκτομή.

Αναλόγως του σταδίου και της έκτασης της νόσου καθώς και την πιθανή εμπλοκή των σφιγκτήρων μπορεί να χρειαστεί να γίνει κοιλιοπερινεϊκή εκτομή με μόνιμη κολοστομία.

Παράλληλα μπορεί να απαιτείται συνδυασμός χειρουργικής εκτομής του όγκου με χημειο και ακτινοθεραπεία.