Η χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του ήπατος ονομάζεται ηπατεκτομή. Αποτελεί μια δύσκολη και υψηλού κινδύνου χειρουργική επέμβαση.

Το χειρουργείο αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος χωρίς ένδειξη ύπαρξης μεταστάσεων σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του οργανισμού. Επίσης, όταν ο όγκος βρίσκεται σε τέτοιο σημείο του ήπατος που να μπορεί να αφαιρεθεί αφήνοντας στον ασθενή αρκετό κομμάτι υγιούς ήπατος (μερική ηπατεκτονή).

Μπορεί να αφαιρεθεί και όλο το ήπαρ, αλλά τότε απαιτείται μεταμόσχευση του ήπατος. Ωστόσο, ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι θεραπεύσιμος. Οι πιθανότητες επιβίωσης συζητούνται με τον έμπειρο χειρουργό και την ομάδα του.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η υπερβολική αιμορραγία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ μπορεί να προκληθεί και ηπατική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα σε ασθενείς των οποίων η ηπατική λειτουργία δεν είναι η καλύτερη λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου.

Η επέμβαση της ηπατεκτομής διαρκεί 3-5 ώρες. Ο ασθενής ακολούθως θα μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την επόμενη ημέρα στον θάλαμο νοσηλείας. Ο πόνος ελέγχεται με κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα. Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται 7 -10 ημέρες αργότερα.

Μετά το χειρουργείο, το αφαιρούμενο τμήμα θα δοθεί για ιστολογική εξέταση προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει αφαιρεθεί το σύνολο του όγκου με υγιή όρια εκτομής, το οποίο είναι σημαντικό για την έκβαση του ογκολογικού ασθενούς.