Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου είναι οι πολύποδες, τα εκκολπώματα και οι φλεγμονώδεις όγκοι οι οποίοι στην αρχή είναι καλοήθεις και σταδιακά μπορούν να εξαλλαχθούν σε κακοήθεις όγκους όπως το αδενοκαρκίνωμα, το λέμφωμα, το σάρκωμα, οι στρωματικοί όγκοι κ.α.

Καλοήθεις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου είναι και οι παθήσεις του πρωκτού όπως οι αιμορροϊδες, το περιεδρικό συρρίγιο και το περιεδρικό απόστημα, το ορθοκολπικό συρίγγιο, η ραγάδα συριγγίου και τα κονδυλώματα πρωκτού και γεννητικών οργάνων.

Μια ιδιαίτερη επιστημονικά οντότητα αποτελούν η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Και οι δύο αποτελούν ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), με αρκετά κοινά συμπτώματα, αλλά διαφορετική ιατρική και χειρουργική αντιμετώπιση.

Στη νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της πεπτικής οδού από το στόμα μέχρι τον πρωκτό σε ένα ή πολλά σημεία.

Στην ελκώδη κολίτιδα, η νόσος εντοπίζεται αποκλειστικά στο παχύ έντερο.

Και οι δύο νόσοι διαγιγνώσκονται με ειδικές εξετάσεις, παρακολουθούνται συστηματικά από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο με ειδική αγωγή η οποία ελέγχει τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύει τη νόσο αυτή καθαυτή.

Ο Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Μπασδάνης διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική των φλεγμονωδών παθήσεων του παχέος εντέρου, που αποτελεί προϋπόθεση λόγω των ειδικών χειρισμών που απαιτούνται στη θεραπεία της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεών του είναι άριστα χωρίς καμία επιπλοκή, ενώ στη βιβλιογραφία περιγράφεται πλήθος επιπλοκών.

Αντιμετώπιση για φλεγμονώδεις νόσους:

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Εάν δεν ελεγχθεί φαρμακευτικά προκαλεί και στενώσεις του εντέρου οι οποίες χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η αντιμετώπιση της νόσου του Crohn απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία καθώς περιλαμβάνει αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή αποκατάσταση της βατότητας του παχέος εντέρου μόνο στο σημείο ή στα σημεία στα οποία αυτό έχει φράξει λόγω στένωσης.

Η επέμβαση για τη νόσο του Crohn είναι η στενωματοπλαστική. Δείτε αναλυτικά, ΕΔΩ.

Ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα αντιμετωπίζεται με ολική ορθοκολεκτομή με ή χωρίς προστατευτική ειλεοστομία αγκύλης και δημιουργία νεοληκύθου από έλικα του τελικού ειλεού (pouch) και την αναστόμωση της νεοληκύθου με τον πρωκτικό σωλήνα. Η επέμβαση σε έμπειρα χειρουργικά χέρια είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Πρόκειται ωστόσο για μια βαριά επέμβαση με σοβαρότερη επιπλοκή αυτής της ρήξης της νεοληκυθοπρωκτικής αναστόμωσης σε περίπτωση που δεν έχει διενεργηθεί προστατευτική ειλεοστομία.Στα εκατοντάδες περιστατικά που αντιμετώπισε ο καθηγητής Γ. Μπασδάνης δεν υπήρξε καμία επιπλοκή και είχαν όλα άριστα αποτελέσματα. Η διάρκεια του χειρουργείου λόγω της εμπειρίας, δεν ξεπερνά τις 3 ώρες.

Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς έχουν πλήρη εγκράτεια σε στερεά, υγρά και αέρια.