Εκκολπωμάτωση είναι η πάθηση που οφείλεται στη δημιουργία προεκβολών στο τοίχωμα του παχέος εντέρου λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να προωθήσει το περιεχόμενό του. Η αύξηση των πιέσεων  μέσα στον αυλό του εντέρου προσβάλλει τα πιο αδύνατα σημεία της μυϊκής στοιβάδας και προκαλεί «φουσκώματα» που ονομάζονται εκκολπώματα.

Τα εκκολπώματα έχουν ήπια συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, φουσκώματα στο στομάχι και κοιλιακές κράμπες. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να συστήσει ο ιατρός είναι αξονική κοιλίας και κολονοσκόπηση. Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική.

Εάν όμως ένα εκκόλπωμα λόγω της αυξημένης πίεσης υποστεί ρήξη, τότε τα κόπρανα εγχύονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και προκαλούν ρήξη. Ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό, ναυτία, εμετούς.

Η  φλεγμονή των εκκολπωμάτων , δηλαδή η εκκολπωματίτιδα, απαιτεί επείγουσα επίσκεψη για κλινική εξέταση σε Χειρουργό, διότι εάν  δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, σήψη, απόστημα, συρίγγια στο έντερο ή και απόφραξή του εντέρου. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των επιπλοκών είναι χειρουργική.

Για την αποφυγή της παραπάνω επικίνδυνης κατάστασης, οι ασθενείς με επανειλημμένα επεισόδια εκκολπωματίτιδας στα οποία δεν απέδωσε η φαρμακευτική θεραπεία, πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου (συνήθως το σιγμοειδές ή το δεξιό κόλον) στο οποίο βρίσκονται τα εκκολπώματα.

Η επέμβαση για την εκκολποματίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Κολεκτομή (Σιγμοειδεκτομή) και κολοστομία σε επείγουσες καταστάσεις (Εγχείρηση Hartman)

  • Κολεκτομή και αναστόμωση σε ήπιες καταστάσεις φλεγμονής

Δείτε πως διενεργούνται οι κολεκτομές, ΕΔΩ.