Η αχαλασία οισοφάγου είναι μία σπάνια καλοήθης νόσος του οισοφάγου, το αντίθετο της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Ως «αχαλασία» εννοείται η αδυναμία ενός ατόμου να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα  όταν προσπαθεί να καταπιεί, με αποτέλεσμα να μη μπορεί εύκολα να κατεβάσει όχι μόνο στερεά αλλά και υγρά από τον οισοφάγο. Η αχαλασία σταδιακά επιδεινώνεται.

Μετά τη δυσ-φαγία εκδηλώνεται ισχυρός πόνος στο στήθος και στον λαιμό, με δύσοσμη αναπνοή λόγω συγκράτησης της τροφής στον οισοφάγο, ερυγές (ρέψιμο), και έμετος για να εξέλθουν οι τροφές που συγκρατήθηκαν στον οισοφάγο. Ο ασθενής χάνει βάρος διότι προκειμένου να αποφύγει τα συμπτώματα σιτίζεται όλο και λιγότερο.

Τέλος, σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής κινδυνεύει κατά τη διάρκεια του ύπνου από εισρόφηση και των ελάχιστων ακόμη υγρών ή τροφών που παραμένουν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τις  υποτροπιάζουσες πνευμονίες και τον συνεχή βήχα.

Η αχαλασία οισοφάγου μπορεί να αφορά ασθενείς από την παιδική ηλικία ενώ συχνά τα συμπτώματά της συγχέονται με αυτά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ένας χειρουργός πεπτικού, μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, να συστήσει διαγνωστικές εξετάσεις όπως διάβαση οισοφάγου με ακτινοσκιερό υγρό και μανομετρία οισοφάγου, κ.α.

Η θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου είναι χειρουργική και διενεργείται από έμπειρο στη χειρουργική του πεπτικού ιατρό. Περιλαμβάνει, αναλόγως του ασθενούς,

  • Χειρουργική διατομή μυικών ινών σφιγκτήρα (μυοτομή)

  • Οισοφαγομυοτομή κατά Heller με αριστερή θωρακοτομή ή διακοιλιακή προσπέλαση