Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί την πιο κοινή πάθηση του πρωκτού στον Δυτικό κόσμο και η συχνότητα εκδήλωσής της συνδέεται με τη διατροφή, την καθιστική ζωή, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, την  εγκυμοσύνη, την ηλικία κ.α., ενώ υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροϊδες στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Χρησιμεύουν ως «μαξιλάρια» στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Πρόκειται για ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στο βλεννογόνο του κατώτερου ορθού και στον πρωκτό κατά την αφόδευση. Οι μύες χαλαρώνουν, οι αιμορροΐδες αδειάζουν από αίμα και τα κόπρανα εξέρχονται. Μετά την αφόδευση οι σφιγκτήρες συγκλίνουν και το αιμορροϊδικό πλέγμα ξαναγεμίζει με αίμα, εξασφαλίζοντας την εγκράτεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι η πάθηση του πλέγματος αυτού εξαιτίας πρόπτωσης και φλεγμονής που εκδηλώνεται με αιμορραγία. Οι ιστοί που συγκρατούν τις αιμορροϊδες χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν προς τα έξω. Οι εξωτερικές αιμορροϊδες προβάλλουν έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού, ενώ οι εσωτερικές προβάλλουν αλλά δεν φαίνονται, εκτός εάν μεγαλώσουν τόσο, ώστε να προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.

Ο έλεγχος των αιμορροϊδων γίνεται από τον εξειδικευμένο σε προβλήματα του πρωκτού Χειρουργό, με τη λήψη ιστορικού, δακτυλική εξέταση και πρωκτοσκόπηση προκειμένου να προκύψει ο βαθμός της αιμορροϊδοπάθειας.

  • Οι αιμορροΐδες 1ου βαθμού δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.

  • Οι αιμορροΐδες 2ου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους.

Η θεραπεία για τις αιμορροϊδες 1ου και 2ου βαθμού περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους όπως: Ελαστικοί δακτύλιοι, διπολική διαθερμία, σκληροθεραπεία, Infrared, κρυοθεραπεία και ραδιοσυχνότητες.

  • Οι αιμορροΐδες 3ου βαθμού προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή.

  • Οι αιμορροΐδες 4ου βαθμού προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα.

Η θεραπεία για τις συμπτωματικές αιμορροϊδες 3ου και 4ου βαθμού είναι συνήθως χειρουργική και ονομάζεται αιμοροϊδεκτομή.

Η αιμορροϊδεκτομή, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή ως προς την αναγκαία τεχνική, αναλόγως των πραγματικών του αναγκών. Ο Χειρουργός, καθ. Γ. Μπασδάνης, εφαρμόζει αιμορροϊδεκτομές, με όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και έχει εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Οι τεχνικές των αιμορροϊδεκτομών που εφαρμόζει είναι:

Α) Αιμορροϊδεκτομή κατά Μilligan Morgan

  • Παραδοσιακή με διαθερμία ( Μονοπολική – Διπολική)

  • Με Laser

  • Mε Ligasure

  • Mε Ultracision

B) Αιμορροϊδεκτομή – Αιμορροϊδοπηξία κατά Logo με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις τεχνικές της αιμορροϊδεκτομής, ΕΔΩ.