Η θεραπεία για τις αιμορροϊδες 3ου και 4ου βαθμού είναι συνήθως χειρουργική και ονομάζεται αιμοροϊδεκτομή. Έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων.

Η αιμορροϊδεκτομή, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή ως προς την αναγκαία τεχνική, αναλόγως των πραγματικών του αναγκών. Ο χειρουργός, καθ. Γ. Μπασδάνης, εφαρμόζει αιμορροϊδεκτομές, με όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και έχει εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Οι τεχνικές των αιμορροϊδεκτομών που εφαρμόζει είναι:

1. Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan:

Η κλασική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan, εφαρμόζεται ευρέως στην καθημερινή κλινική πράξη. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται ριζική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων. Η μέθοδος αυτή έχει ένδειξη για αιμορροϊδοπάθεια 3ου -4ου βαθμού.

Η εκτομή μπορεί να γίνει με διάφορες μορφές ενέργειας, όπως με Ligasure, με Ultracision  και απλή διαθερμία. Αναλυτικά:

  • Η αιμορροϊδεκτομή με Ligasure πετυχαίνει τέλεια αιμόσταση και έμφραξη των αγγείων με την ελάχιστη θερμική διασπορά στους γύρω ιστούς. Η εφαρμογή της στην αιμορροϊδεκτομή προσφέρει μια διακριτή ζώνη αιμόστασης και έμφραξης των αγγείων διευκολύνοντας έτσι την εκτομή των αιμορροϊδικών όζων.

    Έχει μικρότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής αιμορραγίας, βοηθάει στην γρηγορότερη επούλωση των ιστών, άρα έχει λιγότερο μετεγχειρητικό άλγος. Γίνεται γρήγορα (8 -15 λεπτά), δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, έχει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης ( 7 ημέρες) και ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές ασχολίες.

  • Η αιμορροϊδεκτομή με ψαλίδι υπερήχων (Ultracision) γίνεται με ειδικό ψαλίδι υπερήχων εκπέμπεται ένα σήμα από τη γεννήτρια το οποίο μεταβιβάζεται στην χειρολαβή. Εκεί, ο παλμός μετατρέπεται σε μηχανική κίνηση. Η κίνηση μεταφέρεται στην άκρη της λεπίδας και από εκεί στον ιστό. Έτσι ο ιστός κατά την ενεργοποίηση του εργαλείου αρχίζει να συρρικνώνεται, καθώς λύονται οι δεσμοί υδρογόνου ανάμεσα στις πρωτεΐνες, με τελικό αποτέλεσμα την τήξη των πρωτεϊνών, τη δημιουργία πρωτεϊνικού πήγματος και τη διατομή του ιστού.

    Δεν τοποθετούνται ράμματα,  είναι σχεδόν ανώδυνη, δεν προκαλείται έγκαυμα, επιτρέπει την γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην εργασία του, ακόμη και την επόμενη μέρα από την έξοδο του από την κλινική όπου παραμένει κατά την ημέρα της επέμβασης.

2. Η αιμορροϊδεκτομή κατά HAL ( Hemorrhoid Artery Ligation)

Eφαρμόζεται σε αιμορροϊδοπάθειες 2ου και 3ου βαθμού. Με τη μέθοδο αυτή, με τη χρήση ειδικού υπερήχου εντοπίζονται οι κλάδοι της κάτω αιμορροϊδικής αρτηρίας και απομονώνονται με την τοποθέτηση ράμματος. Έτσι, διακόπτεται η αιμάτωσή τους και συρρικνώνονται.

Δεν υπάρχει τραύμα, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός, ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα από την κλινική και να επιστρέψει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

3. Αιμορροϊδεκτομή με κυκλικό αναστομωτήρα (Stapler) ή αιμορροϊδεκτομή κατά Longo.

Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού αλλά και 2ου βαθμού, με μεγάλη αιμορραγία και πρόπτωση βλεννογόνου του ορθού. Το Stapler κόβει και ταυτόχρονα ράβει μια πολύ λεπτή λωρίδα βλεννογόνου πάνω από την οροφή των αιμορροϊδων και έτσι δεν υπάρχει εξωτερικό τραύμα. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να αναταχθεί και η πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού.

Η νοσηλεία του ασθενή είναι μίας ημέρας, έχει μικρό μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη ανάρρωση.